Danimarka’da, İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi Danimarkalı Vatanseverler adlı grup Pakistan ve Irak’ın Kopenhag büyükelçilikleri önünde İslam’a göre gökten indiğine inanılan ve kutsal kabul edilen Kuran’ı yakarak pankartlar açtı. Pakistan Büyükelçiliği önünde Pakistan bayrağını yere atıp üzerine basmaları büyük tepki toplayan grup üyeleri eylemlerini sosyal medya hesaplarında canlı olarak paylaştı. Eylemlerinde Kuran’ın üzerine ayakkabı koydukları anlar kameralara yansıdı.
İfade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gereken söz konusu eylemler, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Son dönemde İsveç ve Danimarka’da art arda Kuran yakma eylemleri nüfusunun büyük kısmı İslam inancına mensup olan ülkelerin kamuoylarında tepki toplamış, eylemlerin yapıldığı ülkeler kınanmıştı. Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan da daha önce benzer provokasyonlara imza atmıştı. Paludan, Paskalya tatili süresince İsveç’in çeşitli şehirlerinde ve başkent Stockholm’de Kuran yakma eylemleri düzenlemişti. Aynı şekilde Türkiye’nin Stockholm ve Kopenhag büyükelçilikleri önünde de benzer eylemler gerçekleştirmişti.
Bu tarz eylemler, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekmiş ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmış olmaları da eleştirilmiştir. İsveç Başbakanı Kristersson, bu tür Kur’an karşıtı eylemlerin ülkeyi bölmek amacıyla yapıldığına dikkat çekmiştir.
Hassas bir konu ya da değil, çoğunluğun yahut azınlığın hedef gösterilmeden, şiddete uğramaları teşvik edilmeden yapılan her türlü eylem ve ifade edilen her türlü düşüncenin özgürce söylenebilmesinden yanayız. Bir grup -büyük ya da küçük- insanın kişisel yaşamlarında kalması gereken inançlarının toplumun tamamında olan bir hassasiyet varmışçasına lanse edilmesine de bu grubun sahip olduğu hassasiyetlerin tüm kamuoyuna mâl edilmesine de karşı çıkıyoruz. Nihayetinde duyulmak istenmeyenlerin, incitici olanların söylenebilmesine imkân tanıyan yönetim biçimidir demokrasi.