Danıştay, hükümetin okullarda abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle giyilmesini yasaklamasına yönelik yapılan itirazı görüşmek üzere toplandı. Bu önemli gelişmeye gelmeden önce, Fransa’da benzer bir meselede yaşanan son gelişmeleri gözden geçirelim.
Fransa’da Eğitim Bakanı Gabriel Attal, yeni eğitim yılının başlangıcında abaya ile okula gelen 298 öğrenciyi tespit ettiklerini açıkladı. Bu öğrencilerden 67’si yasağa uymadıkları için derslere alınmadı. Ancak Attal, kız öğrencilerin önemli bir kısmının başka kıyafetler giymeyi kabul etmelerinin ardından okullara kabul edildiklerini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen talimatnameye göre, abaya giymekte ısrar eden öğrencilerin aileleriyle önce “diyalog süreci” başlatılacak, ve sonuç olarak bu giysiyi giymekte direnenler okuldan atılacak.
Danıştay’ın ilgili dairesi, hükümetin abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesini yasaklamasına yönelik yapılan itirazı bu akşam ele aldı. Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği’nin bu başvurusu yaklaşık iki saat süren bir duruşmada değerlendirildi.
Danıştay, okullarda abaya yasağının askıya alınıp alınmayacağına ilişkin kararını 48 saat içinde duyuracak.
ADM Derneği’nin avukatı, bu yasağın öğrencilerin özel hayatını ve kişisel özgürlüğünü ihlal ettiğini savundu ve bu öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı “damgalandığı” görüşünü dile getirdi. Ayrıca, Eğitim Bakanlığı’nın “abaya”nın ne tarz bir giysi olduğunu tam anlamıyla tanımlayamadığını belirtti ve dinle ilgisi olmayan bir giysi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda Fransa İslam Konseyi de aynı görüşü paylaştı.
Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın, abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması, ülkede yoğun tartışmalara neden olmuştu. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, bu tür uzun elbiselerin okullarda giyilmesinin “politik bir saldırı aracı” olduğunu belirtmişti. Attal, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise okullarda abaya giyilmesine ilişkin yasağa taviz verilmeyeceğini belirtti.
Fransa’da daha önce 2004 yılında okullarda dini obje ve simgelerle derslere girilmesinin yasaklandığını hatırlatalım. Bu yasayla birlikte devlet okullarında başörtüsüyle derslere girilmesi engellenmişti. Ayrıca, 2010 yılında kamuya ait yerlere peçeyle girilmesine de yasak getirilmişti. Fransa’da 5 milyona yakın Müslüman yaşamaktadır ve bu tür giyim kısıtlamaları, ülkede tartışmalara neden olmaktadır.