Meryem Şeriatmedari, İran’da İslam Devrimi’nin ardından 2018 yılında başörtüsünü zorunlu kılan yasayı protesto etmek için Tahran’ın İnkılap Caddesindeki bir duvarın üstüne çıkarak saçlarını açmış ve adını aynı caddeden alan “İnkılap Caddesi Kızları” adlı protestoya katıldığı için hapis cezasına çarptırılmıştı. Son çareyi Türkiye’ye kaçmakta bulan İranlı aktivist ve feminist Şeriatmedari, geçtiğimiz günlerde Denizli’de gözaltına alındı.
Şeriatmedari, gözaltına alındığı sırada çekip sosyal medyada paylaştığı videoda, “Bunun bir sebebi yok. İsmim sistemde yer alıyor, ama kontrol etmeyi reddediyorlar. Sınır dışı amaçlı olarak sebepsiz yere birkaç kişiyi seçtiler. Sadece bu haberi paylaşmanızı istiyorum. Bana ancak bunu paylaşarak yardım edebilirsiniz. Şu anda Denizli’deyim.” diyerek, yaşadıklarının kanunsuz olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Şeriatmedari’yi destekleyen İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, arkadaşına yardımcı olmak için Türk kamuoyuna şöyle seslendi: “Sayın Türk dostlarımız, Maryam Shariatmadari, Türkiye’ye sığınmış İran asıllı aktivist, İran’a iade edilme riski yaşıyor. Maryam İran’daki zorunlu başörtüsüne karşı sokakta türbanını çıkarmıştı. Lütfen İran’a iade edilmesine izin vermeyin. Lütfen yardım edin.” Tüm bu yaşananlar Türkiye’de de gündem oldu ve sosyal medyada Şeriatmedari’nin serbest bırakılması için tepki ve destek mesajları yağdı.
Ancak Türk yetkililerin BBC Farsça’ya yaptığı açıklama gerçeği ortaya koydu: Şeriatmedari Türkiye’ye sığınmacı statüsünde değil, turist olarak gelmişti. Vizesi bittiği için yasalara uygun şekilde gözaltına alınmış ve sınır dışı işlemleri başlatıldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Yabancılar ve uluslararası koruma kanununun 56. maddesine göre, “Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için 15 günden az olmamak üzere 30 güne kadar süre tanınır.” Bu yasaya uygun olarak Şeriatmedari’yi ülkeyi terk etmesi için 30 gün yasal süre tanındı. Yine aynı kanununun 55. maddesinde de belirtildiği üzere, “Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar” sınır dışı edilemez.
Durumu anlaşılan Şariatmedari için bu yasaya dayanılarak vize uzatma işlemleri başlatıldı. Denizli Barosu Göç ve İltica Komisyonu Koordinatör üyesi Avukat Hasan O. Orpak olaya müdahil oldu ve Gazete Duvar’a şu açıklamalarda bulundu: “Adli yardım için baronun girişimleri ile Meryem Şariatmedari’nin yanında yer aldık. Kendisi Türkiye’ye turist vizesi ile gelmiş ve vize süresi dolmuş. İşlemlerin ardından terke davet edildi ve 1 aylık hukuki süresi var. Denizli Barosu olarak yanındayız. Gerekli idari yollara başvurmayı Meryem ile birlikte değerlendirip karar vereceğiz. Vizenin uzatılması için bizde elimizden geleni yapacağız. Meryem şu an için serbest bırakıldı. Süreci yakından takip ediyoruz.” dedi.
Ateizm Derneği olarak, insanların inanç veya inançsızlıkları yüzünden öldürülmesine, işkence görmesine ve dışlanmasına her zaman karşıyız. Tüm yaptırımlara rağmen dini dayatmalara göğüs gerip, özgürlüğün peşinde koşan Şeriatmedari gibi cesur insanları destekliyoruz.