Dünya edebiyatının önde gelen yazarlarından Hint kökenli İngiliz vatandaşı Selman Rüşdi, bugün New York’ta yobaz bir teröristin saldırısına uğradı. Yazarın katıldığı konferansta saldırı yaşandı. Rüşdi’yi önce yumruklayan, sonra da boynundan bıçaklayan terörist yakalandı. Töreristin bu saldırıyı, İran’ı cehenneme çeviren Molla Ayetullah Humeyni tarafından vadedilen 3 milyon dolar için mi yoksa yobazca bir nefretle mi yaptığını yakında öğreneceğiz. Selman Rüşdi, şu anda bir hastanede ve durumu belirsizliğini koruyor.
1989’da yayımlanan ‘Şeytan Ayetleri’ romanı, İslam inancına göre peygamber sayılan Muhammed’e ithamda bulunduğu gerekçesiyle Müslümanlardan büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya, ve Katar‘da kitabın yayınlanması yasaklanmış; 14 Şubat 1989’da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi’nin başına 3 milyon Amerikan doları ödül konmuştu. Dünyanın birçok ülkesinde radikal grupların organize ettiği ve yazarın öldürülmesini talep eden gösteriler yapılmıştı. Şeytan Ayetleri, Aziz Nesin tarafından Türkçeye çevrilmiş ve yazar bu yüzden 1993’te Madımak Katliamı’nda hedef alınmıştı. Yani Madımak Katliamı’ndaki insanlık dışı anlayış neyse Rüşdi’ye yönelik saldırılar da aynı anlayışın, nefret, cehalet ve yobazlığın bir sonucu.
Bunu takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmenleri ve yayıncı kuruluşlara yönelik saldırılar gerçekleşti. 1998’de İran İslam Cumhuriyeti, Britanya ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Selman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de İran’ın dinî lideri Ali Hamaney, 2005’te fetvayı sadece veren kişinin kaldırabileceğini lakin bu kişinin -Humeyni’nin- 1989’da öldüğünü ifade etmişti.
‘Şeytan Ayetleri’nin yayımlandığı günden bu yana sürekli saklanarak yaşamak zorunda kalan usta yazar, hep radikal dinci terörist ve cemaatlerin hedefinde oldu.
Selman Rüşdi, özgün üslubu ve onurlu aydın duruşuyla dünya edebiyatının önde gelen isimlerinden biri. Fantastik bir bilim kurgu denemesi olan ilk romanı ‘Grimus’ ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra ‘Geceyarısı Çocukları’ ile pek çok ödül aldı ve dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan’da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan’da aynı akıbete uğrayan ‘Utanç’ izledi. Nikaragua anılarını aktardığı ‘Jaguar Gülüşü’nün ardından yazdığı ‘Şeytan Ayetleri’ ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlara hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında yine ölüm fetvaları verildi, hayat boyu teröristlerden saklanmak zorunda kaldı.