Nijerya Humanistler Birliği Başkanı Mubarak Bala, kuzey Nijerya’nın Kaduna Eyaleti’ndeki evinden 28 Nisan 2020’de, bazıları tarafından “hakaret” olarak nitelendirilen bir dizi Facebook gönderisi nedeniyle gözaltına alındı ve halkı rahatsız edebileceği düşünüldü. İki yıl sonra, 5 Nisan 2022’de, Kano Eyaleti Ceza Kanunu’nun 210 ve 114 maddeleri uyarınca “halkı rahatsız etme” suçundan 18 suçlamayla suçlu bulundu.

Kano’da bulunan Temyiz Mahkemesi, Bala’nın cezasının 24 yıldan 5 yıla indirilmesini emretti. Humanists International Yönetim Kurulu üyesi Dr. Leo Igwe şunları söyledi: “Bu temyiz kararı, Nijerya’da hukukun üstünlüğü, adalet ve insanlık için bir umut ışığı sağlıyor. Bala’nın hapis cezası, temel insanlık değerlerine bir saldırıdır ve insan haklarının temel prensiplerine aykırıdır.”
Bugün verilen kararda Nisan 2022’de Bala’ya verilen cezanın aşırı olduğu ve yasaya aykırı olduğu bildirildi. Mahkeme, Bala’nın cezasını beş yıla indirdi.

Humanists International Başkanı Andrew Copson şunları söyledi: “Temyiz Mahkemesi’nin kararı, haksız şikayetler sonucu ev hapsinden dört yıl sonra gelen olumlu bir haberdir. Mubarak’ın barışçıl bir şekilde inançlarını ifade etmekten dolayı hiçbir zaman hapsedilmemesi gerektiğine inanıyoruz ve bu suçlamaları baskı altında kabul ettiğine inanıyoruz. İfade özgürlüğü, özgür bir toplum için temel bir haktır ve Humanists International, inançlarını barışçıl bir şekilde ifade ettiği için haksız yere hapsedilenleri desteklemeye devam edecektir.”

Humanists International yayınladığı açıklamada, Mubarak Bala’nın ifade ve inanç özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde kullanması nedeniyle hedef alındığını belirtti. Örgüt, Bala’nın cezasının azaltılmasını memnuniyetle karşılarken, ifade özgürlüğünün suç kapsamından çıkarılması gerektiğini tekrar vurgulayarak, eyalet ve federal makamları eski moda hakaret yasalarını yürürlükten kaldırmaya çağırdı.