Katolisizmi savunan Catholic Answers grubu, Nisan 2024’te “Peder Justin” adında, yapay zekaya dayalı bir rahip tasarladığını duyurdu! Ne var ki bu “Peder Justin”, kendisinin gerçekten de bir din adamı olduğunu iddia etmeye başladıktan sonra ilahiyatçı yapay zeka robotu olmaktan men edildi.

Futurism sitesinden yazarlar, botla yazışmaları sırasında  yapay zeka botunun kendisini rahip ilan ettiğini gördüler. Hatta bu bot rahip İtalya’nın Assisi kentinde yaşadığını söyleyerek günah çıkarmaya çalıştı. Sonrasında  Catholic Answers, Peder Justin ile yapılan ilk görüşmelerin ardından, “Yapay zeka karakterinin bir rahip olarak temsil edilmesine yönelik eleştiriler.” aldıktan sonra bu sanal din adamını görevden aldığını açıkladı.

Katolisizmi savunan bu grup muhtemelen yapay zekanın popülerliğini kullanarak katoliklik propagandası yapmayı hedeflemişti. Bu durumu eskiyen dinlerin günümüz popüler kültürüne yama yapılarak devam ettirilme çabası olarak yorumlamak da mümkün. İslam’da ise bu durum herkesin sevdiği ünlü futbolcu, bilim insanı veya herkesin gıpta ile baktığı ülkeler üzerinden yapılmakta. “Bakın bu kişiler Müslüman oluyor” veya “Norveç’te, Almanya’da İslam yayılıyor” diyerek resmen “prestij hırsızlığı” yapılmakta. Katolik savunucuları da kaybolan imajlarını kurtarmak için günümüzde herkesin popülerliğini bildiği yapay zekayı kullanmışlar. Fakat yaptıkları ilahiyatçı bot özüne dönerek sahtekarlığa başvurmuş ve yine katolikliğin özüyle karşılaşarak dost ateşine kurban gitmiştir.

Haber Kaynağı