AK Partili yetmişiki milletvekilinin imasıyla TBMM’ye sunulan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun Teklifi gündeme geldiği andan itibaren hayvan hakları savunucularıyla sokak hayvanlarının toplatılması ve barınaklarda hapsedilmesi, gerekirse öldürülmesini savunanlar arasında büyük bir mücadele sürüyor. Tüm tepkilere karşın, teklif AK Parti ve bir grup MHP’li vekilin oylarıyla yasalaştı. Kanun teklifinin gerekçesi bile yalanlarla dolu…

Söz gelimi gerekçenin birinci paragrafında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Kanunun, sahipsiz hayvanların rahat yaşamını ve can güvenliğini tam anlamıyla sağlayamadığı gibi insanların ve diğer canlıların yaşadıkları sorunu çözmekte yetersiz kaldığı belirtilmiş. Bu gerekçe doğru değil. Sorunun nedeni 5199 sayılı Kanunun yetersiz olması değil, yirmi yıldır uygulanmaması, sorumlu ve yetkili kurumların denetim görevini yerine getirmemesi… 5199 sayılı Kanunun 6. Maddesinde sahipsiz hayvanların korunması, bakılması ve gözetimi için yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde, yerel yönetimlerin sorumlu ve yetkili olduğu, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerinde kısırlaştırılacağı, aşılanacağı, rehabilite edilmesinin ardından alındığı ortama bırakılacağı düzenlenmişti. Ve belediyeler bu görevlerini yerine getirmediği için bugün bu sorunlar yaşanıyor.


Daha mecliste tartışmalar sürerken, bazı belediyelerin sokak köpeklerini topladığı ve bazılarının ise öldürdüğü ortaya çıktı bile! Niğde ve Ankara Altındağ belediyelerinin katliamları toplu mezarların bulunmasıyla kanıtlandı Sokak hayvanlarının yok edilmesini hedefleyenler gerek siyasetçiler, gerek bazı belediyeler gerekse medyayla işbirliği içinde yalan haber yaymayı sürdürüyor. Hayvan hakları savunuculari ise her hafta ülkenin pek çok kentinde basın açıklamaları yapıyor ve mahallelerde örgütleniyor.


1 Eylül’de Yenikapı Miting Alanında yapılacak büyük mitinge yönelik hazırlıklar sürüyor. Anketlere göre, sokak hayvanlarının toplatılmasına karşı olanların oranı yüzde 50’nin üzerinde. Söz konusu öldürülme olduğunda, halkın yüde 85’i bu uygulamaya karşı… Bu rakamlara rağmen hükumetin inadı sürüyor!